Salam..buat roti jala ni sebab nak balas mangkuk tingkat jiran sebelah bagi nasi beriani sempena Deepavali...
Jenuh fikir nak buat apa...pernah teringat arwah isterinya (Indonesia Muslim) pernah buat roti jala untuk kenduri...
Mungkin diorg boleh terima kot menu tu...
1st siapkan adunan roti jala...Resepi Che Nom
- 1 biji telur
- 3 cawan tepung gandum
- 3½ cawan santan cair (Saya guna susu cair 1 cawan + 2 1/2 cawan air)
- 3 sudu besar penuh majerin atau ¼ cawan majerin cair (saya guna minyak masak jer)
- 1 sudu kecil garam
- ¾ sudu kecil serbuk kunyit (saya guna cecair pewarna kuning)
- Masukkan semua cecair + sebahagian tepung ke dalam blender. Blend sampai sebati...lepas tu masukkan sebahagian lagi tepung blend sampai halus. Tujuan saya buat begini supaya 1st blend tu x terlalu padat.
Rest adunan dalam setengah jam..wajib bagi dia rest supaya tepung kembang... lepas blend tu mmg cair..tapi after rest dia akan pekat...
Nak bagi dia smooth cantik kena buat try and error...dekat sepuluh kali juga baru menjadi cantik kirai jala tu...
Ada panjang pendek....panas nak menggulung...
Api kena sederhana kalo terlalu garing susah nak menggulung.
Kari ayam, mak mertua saya ajar nak bagi kari pekat...bawang putih , bawang merah and halia kena blend...tumis dengan minyak masukkan rempah kari...rempah kari tu kena betul2 masak keluar minyak baru masukkan ayam...
Kari ayam saya buat ni ada letak kerisik and santan..
Waktu saya umur 13 or 14 tahun, mak saya memang ambil tempahan kuih..
Roti jala dia ambil juga tempahan sekali dengan kari ayam.
Part Roti Jala tu memang dia bagi 100% dekat saya buat, kari ayam sahaja dia buat...
Kenangan dulu2...

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

Selamat menjala
ReplyDeleteNampak cantik kejadiannya.
Kalau ada kaki ayam kat kari paling jadi pilihan.
Memang dah selamat menjala wak...licin dah...ada jer part ayam dlm kari tu...
DeleteWahhh..Sedap nih..=)
ReplyDeleteKena buat or cari tu...
DeleteMesti seronok jiran terima roti jala dan kari ayam ni 😋
ReplyDeleteX tau la seronok ker x? belum dapat response..
Deletesedapnya fav pia ni..time dia sekolah rendah dulu rajin juga saya buat,masak 1 makan,roti jala tak sempat nak penuh pinggan..kenangan juga
ReplyDeleteMemang kalo tengah menjala ada yang dh menyuap x sempat penuh pinggan...
Deletesedapnya roti jala..lama x menjala dan lama gak x makan...
ReplyDeleteKena buat tu kak..
Deletepandainya u buat roti jala! fav my boys ni
ReplyDeleteMZ kena buat ni...
DeleteCantik hasilnya 👍🏻
ReplyDeleteKena rest dulu ye batter tu. Baik, nanti nak try buat. Lama dah tak menjala.
Wajib rest...
DeleteCantik dah hasil jalaan tu... kalau uncle buat huru hara! hehehe
ReplyDeletekena practise jugak nak bagi cantik uncle...
Deletecantik sangat kejadiannya.. kena dengan kari kambing lagi ummph!
ReplyDeleteKari kambing belum master lagi Ustaz...
Deletefav sy ni
ReplyDeletekadang mkn 10 keping pun x sedar...🤣
Kalo dekat kedai 10 keping kena bayar lebih...
DeleteCantik kejadiannya.. Mantap..
ReplyDeletePuas makan ni bila buat sendiri..
Boleh ulang2 makan..
Deletecantik kejadiannya. kak sueann tak meneruskan legasi mak ke jual roti jala ni? hehe
ReplyDeleteSetakat ni legasi nak makan2 jer..hehe
DeleteSedaaap sangat terlihat kak 😍😍😍. Kuahnya itu menggoda lah. Saya sukaa sangat Roti jala. Tak pernah buat sendiri. Selalunya pesan dari teman 😄
ReplyDeleteBoleh cuba buat Fanny...
Deletesedap tu roti jala kari ayam..tkpernh buat ..tau order je hehe
ReplyDelete