Monday, March 10, 2025

Roti Arab


2 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 sudu besar yis kering
3 sudu besar minyak

1 cawan air panas

minyak untuk goreng

Campurkan semua bahan2 kering...gaul sampai berderai...masukkan air panas sikit2 sampai jadi dough..perap dalam 1/2 jam atau sampai dough naik...

bulatkan kecil2...canai sampai nipis...masukkan dalam minyak...siram minyak atas roti sampai kembung...lepas kembung baru terbalikkan...

 

11 comments:

  1. Replies
    1. Ada jugak satu dua yang x kembung kak

      Delete
  2. teringin nak try tapi tak try2 lagi

    ReplyDelete
  3. Pernah buat camni.. tapi.macam bukan panggil roti arab, tak ingat apa😁

    ReplyDelete
  4. Macam roti puri pun ada. Sedap, ni. Lagi-lagi kalau ada chutney kentang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah roti puri pun gini...tapi tekstur roti puri lain...mcm ada ada tambahan tepung kekacang...

      Delete
  5. Uwaaaah pandai kak SueAnn buat yaaa 😍😍😍. Sedaaap roti ini. Saya pun sukaa. Cicah dengan kari

    ReplyDelete