Telur direbus
1 labu besar bawang - digoreng
Bahan (1) dikisar:-
2 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan (2):-
Akar ketumbar
Daun salam
Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang,cengkih dan buah pelaga)
Bahan (3):-
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar rempah kurma
3 sudu besar Sos cili
Bahan (4) hiris:-
Tomato 2 biji
Daun ketumbar
Daun Pudina
Bahan lain:-
1 bekas kecil Yougurt plain
Cili hijau besar (nak pedas letak cili padi hijau)
Cara masak..
Goreng bawang sampai kekuningan dan angkat.
Bahan (1) kisar ditumis dalam minyak goreng bawang sampai pecah minyak, masukkan bahan (2).
Masukkan bahan 3 (rempah sahaja) masak sampai pecah minyak, masukkan sos cili, masak lagi pecah minyak.
Masukkan bahan 4 masak sampai layu...masukkan yougurt...kacau sampai yougurt sebati...masukkan telur rebus, cili hijau..masukkan bawang goreng, masak sampai kuah jadi pekat...last masukkan daun ketumbar untuk hiasan..
If masak daging/kambing cara mcm ni pun sangat sedap...sebab banyak rempah dan bahan yang boleh hilangkan bau daging..Ayam pun boleh tapi goreng ayam dulu...if masak banyak gandakan lagi bahan2 tu..
Pernah dua kali masak beriani telur di zaman kegemilangan nya, hehehe. Simple tapi sedap.
ReplyDeleteya sedap kak...ada banyak rasa dalam satu resepi...x tahu nak describe..
Delete