Sunday, March 16, 2025

Beriani Telur

 


Saya punya beriani telur x menarik sebab banyak derhaka pada resepi...sebabnya minyak kurang, saya gantikan yougurt dengan santan , nak rasa masam saya perahkan limau nipis...daun ketumbar and pudina x ada...tapi resepi dekat bawah ni mmg betul...satu2 saya taip untuk Fanny


Telur direbus

1 labu besar bawang - digoreng

Bahan (1) dikisar:-

2 biji bawang kecil

3 ulas bawang putih 

1 inci halia

Bahan (2):-

Akar ketumbar

Daun salam

Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang,cengkih dan buah pelaga)

Bahan (3):-

2 sudu besar rempah kari daging

2 sudu besar rempah kurma

3 sudu besar Sos cili

Bahan (4) hiris:-

Tomato 2 biji 

Daun ketumbar

Daun Pudina

Bahan lain:-

1 bekas kecil Yougurt plain 

Cili hijau besar (nak pedas letak cili padi hijau)

Cara masak..

Goreng bawang sampai kekuningan dan angkat.

Bahan (1) kisar ditumis dalam minyak goreng bawang sampai pecah minyak, masukkan bahan (2).

Masukkan bahan 3 (rempah sahaja) masak sampai pecah minyak, masukkan sos cili, masak lagi pecah minyak.

Masukkan bahan 4 masak sampai layu...masukkan yougurt...kacau sampai yougurt sebati...masukkan telur rebus, cili hijau..masukkan bawang goreng, masak sampai kuah jadi pekat...last masukkan daun ketumbar untuk hiasan..

If masak daging/kambing cara mcm ni pun sangat sedap...sebab banyak rempah dan bahan yang boleh hilangkan bau daging..Ayam pun boleh tapi goreng ayam dulu...if masak banyak gandakan lagi bahan2 tu..

2 comments:

  1. Pernah dua kali masak beriani telur di zaman kegemilangan nya, hehehe. Simple tapi sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sedap kak...ada banyak rasa dalam satu resepi...x tahu nak describe..

      Delete