Sunday, March 9, 2025

Daging Masak Hitam

 


BAHAN UTAMA:
 DAGING 1 KG

 BAHAN PERAPAN DAGING:
 2 SB(Sudu Besar) SOS TIRAM KIMBALL
 2 SB SOS CILI KIMBALL
 2 SB KICAP MANIS
 2 SB LADA HITAM KASAR (saya kurangkan)
 2 SB LADA PUTIH (Saya kurangkan)
 2 SB GULA PERANG (ni boleh skip)

1 SB JINTAN PUTIH


 BAHAN KISAR:
 2 BIJI BAWANG BESAR
 6 ULAS BAWANG PUTIH
 1 INCI HALIA
 

 BAHAN GORENG:
 ½ KG BAWANG MERAH KECIL ½ KG
 1 LABU BAWANG PUTIH
 
 BAHAN-BAHAN LAIN:
 2 SB SERBUK CILI (boleh replace dengan cili kisar)
 1 SB SOS TIRAM KIMBALL
 1 SB SOS CILI KIMBALL
 2 SB KICAP MANIS

1) Perap daging dengan bahan perapan

2) Goreng bawang merah, dah setengah masak masukkan bawang putih...goreng sampai kekuningan...tumbuk bawang goreng jadi kasar sahaja

3) Goreng daging sampai air kering..keluarkan daripada kuali...

4) Tumis bahan kisar bersama bahan-bahan lain sampai pecah minyak, masukkan daging.. masak sampai empuk...dah nampak kering...masukkan bawang goreng yang ditumbuk..

Nota: rasa daging ni mcm daging dendeng..sesuai sangat untuk anak nak bawa balik asrama, sebab x letak santan...bahan2nya mudah sahaja..cuma perlukan masa nak memasak..

No comments:

Post a Comment