Salam...Sepatutnya bercerita pasal ibadah bulan mulia ni cerita pasal juadah...apa2 pun moga segala kebaikan kita buat bulan Ramadhan ni diterima..
Hari Sabtu (before Ramadhan) husband kata tak nak makan berat petang dia balik kerja...nak makan benda mudah sahaja...mudah tak mudah..tukang masak kena fikir and prep the meals..teringat ada roti pita husband beli bulan lepas...ada ayam cincang dalam peti ais kita olah la jadi menu petang...
Ayam cincang, carrot, daun cellery, sos tiram, rempah, garam dan perasa..
Makan dengan sauce kewpie ni x payah letak sos cili dah, dah ada rasa pedas
lepas siap menu ni kita masak pulak menu sahur...
Ikan masak asam
Ayam Paprik
Bulan Ramadhan ada 29/30 hari...jadi kena ada 58/60 menu sahur...sebabnya suami saya makan kena ada lauk berkuah dan lauk kering..so here we go...waktu berbuka x apa..makan apa yang ada...selalunya bubur lambuk la bulan puasa ni kitaorang makan hari2 waktu berbuka..
smlm pun dah dapat bubur lambuk...dekat Kedah mudah dapat bubur macam ni...x tahu la tempat lain..
and saya masak bihun goreng juga untuk berbuka... atas permintaan suami...
Lepas tu masak untuk sahur ke -2...Sup ayam ( xder gambar) and ikan masak sos..
Masak ni simple jer...tapi saya suka tumbuk bawang untuk tumis tu...sebab tu menu mcm ni jadi sedap...kuah dia pekat..naikkan selera...
Alamak, betul jugak tu. Tapi amalan dan ibadah kita biarlah Allah swt sahaja yg tahu. Meriah juadah² di sini.
ReplyDeletemeriah untuk 2hari kak SK...
Deletesalam ramadhan..wah meriah menu berbuka nya..alhamdulillah
ReplyDeletejadi terbalik pula ya...
ReplyDeleteselalunya yang meriah waktu berbuka...
Ramadhan Kareem. Sedapnya bubur lambuk.
ReplyDelete