Thursday, September 11, 2025

Sambal Goreng Jawa

Salam..




Semalam balik kerja gigih masak Sambal Goreng Jawa. Betul ker tak, tak tahu la main hentam saja. Bahan2 ikut apa yang ada dalam peti sejuk.

Lama dah teringin, yang nak makan pun saya sorang jer. Isi rumah tak dipandang lauk macam ni.

Bahan2 saya guna semalam:-

Kentang (goreng)

Tauhu Pok (tauhu biasa yellek) (goreng jugak bagi crunchy)

Tempe wajib (goreng)

Suhun - rendam dalam air

Fucuk - rendam dalam air

Isi Ayam

Cili Padi - Potong

Bawang merah - sebahagian hiris sebahagian tumbuk

Bawang putih - Hiris

Kicap

Sos Tiram

Cooking Caramel

Sos cili

Minyak

Panaskan minyak tumis bawang yang ditumbuk, dah kuning sikit masukkan bawang hiris dengan cili padi, bagi layu masukkan sos cili, kicap, sos tiram dengan cooking caramel. Masak sampai terbit minyak masukkan ayam sampai ayam masak...masukkan fucuk dan suhun...baru masukkan bahan2 yang lain...kacau sampai semua bersalut dengan sambal.. 

Ni resepi derhaka tau...orang jawa jangan marah sebab saya masak tak betul...



26 comments:

  1. Sedapnya...sambal jawa i kena letak kacang panjang jugak kan..ke tak payah?

    ReplyDelete
  2. Sedap pulak nampak ni. Tiba2 teringin jugak. Tu la rumah Cie ni pun takdela yang makan menu macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita yang buat kita yg makan..huhu mana x naik berat..

      Delete
  3. sedapnya sambal goreng jawa 😍 dah lama tak buat sebab yg sama, org kat rumah ni tak pandang lauk ni. Saya sorang je yg makan hihi

    ReplyDelete
  4. my favourite dishes, asben pun suka ni. ratah mcm tu je pun sedap. kadang buat konon leh simpan hari esok, hrmmm tak sempat jika sudah mengadap makan begitu saja.

    ReplyDelete
  5. Sedapnya! Lama tak buat SGJ ni... memang sedap wpun makan gitu je kan

    ReplyDelete
  6. Fuuuuu! Uncle suka ni... firsti makan di dulu gi kenduri kat kuala selangor

    ReplyDelete
  7. Suka sangat. Thanks for sharing resepi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi saya derhaka tau...nak resepi betui kena google..

      Delete
  8. Saya suka juga lauk sambal goreng jawa ni. 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka sebab mcm2 ada dlm tu...combination semua benda buat sedap..

      Delete
  9. Pebret sgt ni.. kalau buat, x boleh buat sket..kena buat byk.

    ReplyDelete
  10. Sedapnya sambal jawa. Tak cukup bahan pun sedap juga janji dapat makan lepas teringin. Nak tak nak buat juga walaupun orang lain tak makan. Yang penting kita enjoy makan.

    ReplyDelete
  11. Rindunya sambal goreng jawa. Jumpa time raya jew, itu pun kalau balik kampung.

    ReplyDelete
  12. fuhhh lauk best ni! walaupun simple, tapi kalau makan ngan nasi menambah-nambah

    ReplyDelete
  13. Saya sukaaa sambal goreng Jawa ini. Tapi biasanya tak pakai suhun. Pakai ati dan rempelo atau pedal ayam. Tapi yg punya kakak , walau durhaka resep, nampak sedaaap 😄😄😄. Nak saya coba laaah.

    ReplyDelete
  14. pernah mkn cuma tak berapa suka sbb bkn org jawa/tak biasa mkn heheh

    ReplyDelete
  15. SGJ ni suami paling suka.....kalau nampak mesti ambik. Kat kenduri orang jawa ada lauk ni.

    ReplyDelete
  16. Sambal goreng ada banyak versi tapi selalunya mesti ada tempe dengan kentang. Dia banyak bahan jadi kadang makan gitu je pun dah sedap

    ReplyDelete