Salam..
Semalam balik kerja gigih masak Sambal Goreng Jawa. Betul ker tak, tak tahu la main hentam saja. Bahan2 ikut apa yang ada dalam peti sejuk.
Lama dah teringin, yang nak makan pun saya sorang jer. Isi rumah tak dipandang lauk macam ni.
Bahan2 saya guna semalam:-
Kentang (goreng)
Tauhu Pok (tauhu biasa yellek) (goreng jugak bagi crunchy)
Tempe wajib (goreng)
Suhun - rendam dalam air
Fucuk - rendam dalam air
Isi Ayam
Cili Padi - Potong
Bawang merah - sebahagian hiris sebahagian tumbuk
Bawang putih - Hiris
Kicap
Sos Tiram
Cooking Caramel
Sos cili
Minyak
Panaskan minyak tumis bawang yang ditumbuk, dah kuning sikit masukkan bawang hiris dengan cili padi, bagi layu masukkan sos cili, kicap, sos tiram dengan cooking caramel. Masak sampai terbit minyak masukkan ayam sampai ayam masak...masukkan fucuk dan suhun...baru masukkan bahan2 yang lain...kacau sampai semua bersalut dengan sambal..
Ni resepi derhaka tau...orang jawa jangan marah sebab saya masak tak betul...
Sedapnya...sambal jawa i kena letak kacang panjang jugak kan..ke tak payah?
ReplyDeleteuish..sedap ni...memang layannn
ReplyDelete