Salam...Minggu ni minggu malas nak BW...belum meninggalkan jejak dimana-mana lagi..
Hari Isnin ada gather dekat rumah mak pak mertua...sambut birthday anak sedara yang duduk dekat Kelantan..cuti sekolah diorg balik rumah tok dengan wan...nak pergi mesti bawa buah tangan jugak kan...saya yg malas cari barang dlm gobok peti sejuk jumpa la kulit popia...maka terhasillah popia goreng...ni gambar belum goreng sahaja...lepas goreng x sempat nak ambil gambar...
Inti dalam simple sahaja..
Crab stick carik2 dengan carrot sagat tambah secukup rasa dengan white pepper
Popia sheet yg paling besar potong dua
Make sure menegak (H) dekat bawah, melintang (V) dekat atas.
If terbalik akan ada dua garis lepas gulung nanti..
Guna method menggulung macam ni, mesti selalu nampak dekat TT or IG kan orang buat mcm ni...
Bila gulung guna method ni inti boleh letak banyak dan size semua sama.
If buat popia carbonara pun ok gulung mcm ni...
x der la pecah teruk sebab basah kan...
Popia ni saya bawa goreng dekat sana...
Ada juga bawa kek marble jelita..
sedap tu popia goreng..slalu mak yg buat frozen...anak tgal goreng je..tk reti nk membalut kulit popia tu hehe
ReplyDeleteSedap makan panas2...
DeleteYa, ada nampak kaedah menggulung macam ni. Kreatif orang² skrg.
ReplyDeletekan macam2 teknik ada..
DeleteWahhh..Ilmu baru ni..Bleh try nnt =D
ReplyDeleteSila2 try..
Deleteahaaa, good teknik. esok nak buatlah, popia otaaak-otaaak, hihiii~
ReplyDeleteOtak2 sedap tu...nnt bagi resepi otak2 k...
Deletesimple pun nampak sedap tu..yg penting rajinnn
ReplyDeleteDiorg kata sedap...mesti rajin..kalo x, x jadi popia...
DeleteBaru tahu teknik gulung popia macam ni. Sebab dah lama tak buat. Dulu-dulu je, masa arwah mak masih ada, pernah buat. Tapi suka makan popia. Hehe..
ReplyDeleteMacam2 teknik ada gulung popia ni...
DeleteTeringin nak buat popia carbonara..tapi, tak pernah buat...kikiki
ReplyDeleteteringin kena buat...
DeleteSelalunya main gulung je popia ni. Lama tak buat sendiri sebab banyak sangat sebungkus tu 40-50 keping nak buat. Kalau ada kenduri atau makan ramai2 boleh buat. Cie suka letak taugeh.
ReplyDeleteboleh buat frozen kalo x mau makan semua...tetamu dtg terus goreng jer bila dh ada yg frozen...
DeleteBaru tahu teknik ni... Nanti bole try
ReplyDeleteSila try PH...
DeleteDah lama x buat popia carbonara.. kulit popia pun dah kering duk dlm tempat beku 😅
ReplyDeletekena beli baru la tu...
DeletePatutlah yang menjual tu saiz dia sama je konsisten. Agaknya menggulung ikut cara macam ni kot. Kalau dari hujung segitiga tu saiz dia akan berbeza-beza. Terima kasih share.
ReplyDeleteSedap juga buat popia goreng inti simple macam ni.
Sama size jer tgk diorg buat...
DeleteItulah tu, kagum tengok dapat buat sama saiz. Rupanya ada teknik tersembunyi. hihi...
Deletepopia nisedap makan masa tengah panas, cicah pulak dengan air lada.. cenggini 👍
ReplyDeleteMmg sedap makan panas2..
DeleteCantik kejadian popia kalau bungkus cara begitu.
ReplyDeleteKelmarin beli popia carbonara bawa bekal menoreh di ladang.
Sedap tu popia carbonara..
Deletelebih secure lipat camni. thanks share!
ReplyDeleteKan..x terbuka sana sini..
DeleteOh? cam tu pulak lipat nya? ada 2 lapis. Baru tau
ReplyDeleteNnt buat uncle..
DeleteSaya save langsung kak. Nanti nak coba buat 😍😍😍. Baru tahu juga cara lipat seperti Ini
ReplyDeleteCuba ya Fanny...
DeleteMZ popia lover!
ReplyDeleteSama...tapi x boleh makan banyak2...
DeletePopia goreng buat sendiri lagi puas hati sebab bahan kita meriah.
ReplyDeleteBahan banyak sedap...
DeletePuas hati kalau buat sendiri boleh makan banyak2
ReplyDeleteDan boleh makan ramai2...
DeleteBuat sendiri senang...murah dan sedap..dan boleh buat banyak2 kan
ReplyDeleteBuat frozen pun boleh...tetamu datang goreng terus...
DeleteOh begitu cara lipatan popia... Ok boleh la try nanti.. benda mudah dan blh buat byk2... 🤤☺️
ReplyDeleteYa Mudah...
Deleteowhh.. ada pula teknik begini ya.. baru tau. Lenkali boleh try.
ReplyDeleteSila try kak...boleh buat time ada makan2 dengan family...
Deleteeh dulu penah viral menu crab rangoon tu kan..masa zaman PKP ke agaknya?
ReplyDeleteCrab rangoon kena guna wantan sheet rasanya...and ada cream cheese..
Delete