Monday, August 18, 2025

Kentang sagat

 


Resepi lebih kurang post saya yang ni Keledek sagat rangup...ni saya buat pakai kentang..
keledek sagat tu saya x letak ikan bilis
version kentang ni saya letak bilis
makan dengan nasi panas2 sedap ni
penambah selera..
if anak duduk asrama bagi bekal bawa balik asrama
tahan la beberapa hari...
Husband kata satu jer kurang...
X ada kacang tanah..
Banyak complaint pulak...
Tapi dia cedok jugak suap dalam mulut makan walaupun dia kata kureng...hmmm
If keledek sagat tu akan ada rasa rangup bila makan
kentang kurang sikit...tapi dah rendam dalam air kapur...
ker sebab saya x pandai buat dia jadi rangup...
cer bagi tips sikit nak bagi kentang rangup...


35 comments:

  1. kentang susah nak rangup kot...hihihi...

    ReplyDelete
  2. rajinnya buat kentang sagat ni.. benda ni kalau tak cukup syarat pun, cepat jugak habisnya.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buatnya seksa nak mengoreng..makan sekejap jer hbs...

      Delete
  3. Terliurnya sebab tau sedap. Arwah tok buat guna kentang.

    ReplyDelete
  4. memang menu ni boleh buat saya bertambah2 kalau mkn nasi

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Try la buat...pandai jer menyuruh org buat yer...

      Delete
  6. sungguh nice ni, buat bekal bulan ramadhan.
    jap nak catit resipi. kita suka tanpa kacang tanah.

    ReplyDelete
  7. Tak tahu camana nak rangupkan kentang. Nampak sedap, selera makan dengan nasi ni. Tak payah kacang pun takpe.

    ReplyDelete
  8. x tau pasal menu ni..nampak menarik..nak buat la..tapi kentang memang jenis susah nak rangup kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak jer org jual...nak buatnya bercinta tepi dapur...

      Delete
  9. Tak ada kacang tanah pun takpe. Macam ni sedap dah. Macam ni memang sesuai sangat buat bekal kat asrama dulu. Bila bulan puasa mesti bawa bekal ni. Cuma tak ada kentang lah. Ikan bilis, kacang tanah dan tempe je. Menyelerakan.

    ReplyDelete
  10. Saya selalu makan kentang yang rangup tu, tapi tak tahu rahsianya. Kakak ipar selalu bagi, dia beli daripada kawannya.

    ReplyDelete
  11. Ini kalau makan ratah gitu je pun tau2 habis sebalang

    ReplyDelete
  12. Kalau kentang dan ikan bilis ni ok akak dah cukup dah. Ada kacang....kacang tu letak tepi. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai x suka kacang rupanya...mmg sedap dah ada dua bahan tu...

      Delete
  13. ammi ada kakak sedara yang jual sambal kentang bilis ni. memang rangup kentangnya. bila tanya selalu je taknak bagi tau siap ckp "ehhhh resepi kita mana boleh bagi tau"... hmmmm its ok. ko simpan je sorang2 resepi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu...bukan kita nak caras dia jual pun kan...nak buat makan sendiri jer...

      Delete
  14. Okay dah tu kot kentan sagat dgn ikan bilis... tapi klu husband dah suka ada kacang tanah juga nak buat macam ni.. makan dgn nasi panas2 sedap ni..

    ReplyDelete
  15. Kalau tak silap lepas goreng kentang garing tu biar sejuk dulu. Sambal tu pun sama baru gaul dengan kentang dan bilis.

    ReplyDelete