Monday, October 27, 2025

Wajik Kasirat

Salam...Kuih ni lalu lalang dlm IG....teringin nak makan...tapi nnt kita sorang jer mengadap benda ni...buat 2 minggu lepas....

Saya buat 1 cawan beras pulut sahaja..




Beras basuh toskan sampai betul2 kering...sangai dengan api perlahan sampai warna beras kuning sikit..

Tunggu sejuk, kisar beras x perlu tapis, ketepikan


Masak santan, gula melaka or gula merah + gula putih sikit dan garam

Masak sampai naik bubble


Masukkan beras yang dikisar...


Masak sampai keluar minyak santan...kalo rasa pekat sangat tambah air..


Dah masak letakkan dalam acuan, saya letak dalam tipuware jer..
 
Tertunailah hasrat anak tekak...sedap..

 



27 comments:

  1. Fav sy ni tau, wahhh ... Ada recipe boleh dicuba ni.

    ReplyDelete
  2. sedapnya...saya suka sangat wajik kasirat ada juga teringin nak buat tapi rasa macam susah,bila tengok sue buat senang je eh..nak cuba juga la

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap...dulu masa kecik2 akak sellau makan...macam ni cara buatnya...

    ReplyDelete
  4. oh macam tu jer buat dia.. nampak mcm mudah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah jer...tapi nak mengacau tu perlukan kesabaran juga...

      Delete
  5. Buat sendiri boleh kurangkan gula jika nak kurang manis :)

    ReplyDelete
  6. Sedap nampaknya tu dan nampak mudah buatnya. Cuma rajin tak rajin je hehe

    ReplyDelete
  7. Sedap ni susah nak jumpa. Kenduri zaman dulu je selalu orang kampung buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang susah nak jumpa...saya pun sebab teringin...

      Delete
  8. Tak pernah makan. Tengok macam menarik.

    ReplyDelete
  9. Tak pernah jumpa @ makan.
    Tapi kalau pulut kacau biasa tu PH suka

    ReplyDelete
  10. wajik kasirat.. saya suka ni, tak mudah dah nak jumpa.. gigih ye membuatnya..

    ReplyDelete
  11. sedap ni.. tak ramai dah buat orang lening..

    ReplyDelete
  12. kalau wajik versi ori tu, saya suka jer mkn!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang jer MZ...beras dia jer machine...

      Delete
  13. Bukan kaleng kaleng ni memasak kuih tradisional yang satu ini...saya suka

    ReplyDelete
  14. Rajin Sueann buat sendiri je. 😋👍

    ReplyDelete