Salam...Smlm balik rumah lepas kerja terus sinsing lengan masak...Hari Isnin makan dekat luar, masa tgh makan hujan lebat dengan angin...makan dlm keadaan x selesa...
kami makan dekat tingkat atas yg ada bumbung dan x ada dinding, jadi tempias...anak2 pun bising...
Lepas kejadian hari Isnin, smlm insaf sekejap...balik masak la smlm...
Masak 2 jenis jer satu ada kuah (sup ayam + sayur) dengan ayam kicap ni
Bahan ayam kicap:-
Ayam goreng dahulu
Bahan2 ditumbuk, jgn skip yg ni, kalo x rasa dia kurang:-
Bawang kecil 3 biji
Bawang putih 4 ulas
Cili padi 5 biji (nak pedas tambah lagi)
Bahan lain
Sos tiram 1 sudu besar
Kicap lemak manis 3 sudu besar
Air asam jawa
Tumis bahan2 tumbuk sampai garing sedikit...
Masukkan air asam jawa, sos tiram denagn kicap
masak sampai keluar minyak
Masukkan ayam goreng
Gaul sampai ayam bersalut dengan kuah.
Makan dengan nasi panas2, sedap...makan mcm tu jer pun sedap..
Saya ada satu habit, x tau baik atau x...makan roti cream, tapi buang cream...x berapa gemar makan cream...roti ni ank2 punya...dh nak expired mummy la jadi bandaran...bila dah expired membazir pulak...
Sebelum
Selepas
terasa manis sangat kot kalau berkrim...
ReplyDeletejem tu pun manis linda...
Deletesaya mkn roti cream tp kalau byk sgt cream nya saya buang sikit heheh tapi masihlah ada creamnya
ReplyDeletex boleh buang semua...
DeleteKalau roti krim ni mengingatkan saya nostalgia makan masa kecik2.
ReplyDeleteYa roti krim lembut jer...
DeleteTak pernah lagi buat masak kicap letak air asam jawa. Nanti nak cuba.
ReplyDeleteOh.. makan roti krim tanpa krim. Macam bagus juga, jadi kurang manis, kan.
Letak sikit jer air asam jawa...
DeleteAyam masak kicap boleh buat bertambah nasi. Mesti sedap. Sama macam kak Nur, tak pernah letak air asam jawa. Suka makan ayam masak kicap dengan sambal geprek. Padu gabungan pedas dan manis masak kicap tu.
ReplyDeleteOkaylah tu boleh kurangkan manis.
Air asam jawa letak sikit jer...kalo sebut sambal tu apa pun sedap...
DeleteAla-ala ayam khairul aming jugak ni.. tumis dengan daun kari dan serai dititik byk2 fuh sedapnya bau serumah, lg sedap bila pedas2
ReplyDeleteDaun kari x jumpa...hehe...ya sedap pedas2..
DeleteAyam kecap ini memang paling sedap kalo digoreng dahulu. Jadi ada smokey crispy nya sedikit ๐๐.
ReplyDeleteSaya pun tak suka krim yg ada pada roti kak. Kecuali cream puff yaaa. Tp kalo roti macam tuh, memang saya akan pilih varian lain, atau krimnya saya singkirkan ๐คญ
Ya suka yg digoreng dahulu ayamnya...ada geng rupanya x suka krim..
Deleteayam kicap selalu gagal masak sebab tak pandai letak amount kicap kot.. nanti kena cuba lagi
ReplyDeleteCuba lagi...memasak kena praktis selalu...lama2 jadi la...
Delete