Tuesday, May 27, 2025

Ayam kicap ala 3 budak gemuk

 Salam...Smlm balik rumah lepas kerja terus sinsing lengan masak...Hari Isnin makan dekat luar, masa tgh makan hujan lebat dengan angin...makan dlm keadaan x selesa...

kami makan dekat tingkat atas yg ada bumbung dan x ada dinding, jadi tempias...anak2 pun bising...

Lepas kejadian hari Isnin, smlm insaf sekejap...balik masak la smlm...



Masak 2 jenis jer satu ada kuah (sup ayam + sayur) dengan ayam kicap ni

Bahan ayam kicap:-
Ayam goreng dahulu

Bahan2 ditumbuk, jgn skip yg ni, kalo x rasa dia kurang:-
Bawang kecil 3 biji
Bawang putih 4 ulas
Cili padi 5 biji (nak pedas tambah lagi)

Bahan lain
Sos tiram 1 sudu besar
Kicap lemak manis 3 sudu besar
Air asam jawa

Tumis bahan2 tumbuk sampai garing sedikit...
Masukkan air asam jawa, sos tiram denagn kicap 
masak sampai keluar minyak
Masukkan ayam goreng
Gaul sampai ayam bersalut dengan kuah.

Makan dengan nasi panas2, sedap...makan mcm tu jer pun sedap..



Saya ada satu habit, x tau baik atau x...makan roti cream, tapi buang cream...x berapa gemar makan cream...roti ni ank2 punya...dh nak expired mummy la jadi bandaran...bila dah expired membazir pulak...

Sebelum

Selepas













16 comments:

  1. terasa manis sangat kot kalau berkrim...

    ReplyDelete
  2. saya mkn roti cream tp kalau byk sgt cream nya saya buang sikit heheh tapi masihlah ada creamnya

    ReplyDelete
  3. Kalau roti krim ni mengingatkan saya nostalgia makan masa kecik2.

    ReplyDelete
  4. Tak pernah lagi buat masak kicap letak air asam jawa. Nanti nak cuba.
    Oh.. makan roti krim tanpa krim. Macam bagus juga, jadi kurang manis, kan.

    ReplyDelete
  5. Ayam masak kicap boleh buat bertambah nasi. Mesti sedap. Sama macam kak Nur, tak pernah letak air asam jawa. Suka makan ayam masak kicap dengan sambal geprek. Padu gabungan pedas dan manis masak kicap tu.

    Okaylah tu boleh kurangkan manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air asam jawa letak sikit jer...kalo sebut sambal tu apa pun sedap...

      Delete
  6. Ala-ala ayam khairul aming jugak ni.. tumis dengan daun kari dan serai dititik byk2 fuh sedapnya bau serumah, lg sedap bila pedas2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daun kari x jumpa...hehe...ya sedap pedas2..

      Delete
  7. Ayam kecap ini memang paling sedap kalo digoreng dahulu. Jadi ada smokey crispy nya sedikit ๐Ÿ˜๐Ÿ‘.

    Saya pun tak suka krim yg ada pada roti kak. Kecuali cream puff yaaa. Tp kalo roti macam tuh, memang saya akan pilih varian lain, atau krimnya saya singkirkan ๐Ÿคญ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya suka yg digoreng dahulu ayamnya...ada geng rupanya x suka krim..

      Delete
  8. ayam kicap selalu gagal masak sebab tak pandai letak amount kicap kot.. nanti kena cuba lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lagi...memasak kena praktis selalu...lama2 jadi la...

      Delete