Wednesday, April 9, 2025

Tapai Tok Peah

 



Setiap Tahun Tok Peah pasti nak buat tapai...ni kegemaran arwah abah dulu...kalo abah ada dulu...setiap tahun raya mesti ada Lemang, Tapai dan kuih makmur...mmg kegemaran dia...Tok Peah mmg sakit x larat nak dekat raya hari tu...tapi x tahulah dia teringatkan apa ntah nak juga buat tapai...setengah kilo sahaja...ragi yang serasi dengan dia, ragi from Kelantan...ragi tu kecil2 jer kecik sikit daripada ibu jari...sepupu belikan dekat Kelantan...Alhamdulillah manis...saya x berapa gemar tapai..boleh la rasa sikit2...proses nak buat x dan nak ambil gambar sebab saya pun sibuk buat kerja lain...tolong2 Tok Peah angkat pulut masuk pengukus...bahan2 nak buat tapai ni yang saya nampak beras pulut, ragi, lengkuas, pandan..Afzan pun buat tapai kan...

18 comments:

  1. menarik resepi Tok Peah ni sue...ada lengkuas dan pandan..blh la share resepi..
    saya punya tapai cuma guna beras pulut dan ragi saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun tgk2 jer dia buat tapai..nnt cuba tanya...

      Delete
  2. Sedapnya tapai. Raya ni belum merasa lagi.

    ReplyDelete
  3. dah lama tak nampak orang hidang tapai waktu raya...sekarang kalau teringin tapai, beli yang tapai sarimah punya..kena belajar buat tapai nie

    ReplyDelete
  4. Oh, ada lengkuas dalam tapai. Mesti istimewa rasa dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dia sama jer dengan tapai biasa...air pandan tu buat rasa sedap...x tahu fuction lengkuas tu...

      Delete
  5. Suka juga tapai. Arwah mak PH dulu rajin juga buat tapai sbb arwah Pak pun suka tapai.
    Tapai Tok Peah ni mesti sedapkan, airtangan orang lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai suka...pantang offer mesti kata nak..

      Delete
  6. Kena belajar tu, Sueann. Resepi orang lama. Mesti sedap.

    ReplyDelete
  7. Lama plak tak makan tapai.
    Mesti sedap airtangan Tok Peah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin lama makanan dulu2 susah nk jumpa...Manis kak..

      Delete
  8. Sedapnya tapai. Suka makan yang sudah masuk peti sejuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 peram sahaja letak dekat luar..next day dah masak tu terus masuk peti ais...mmg asyik makan sejuk2..

      Delete
  9. Saya sukaaa tapai. Tp hrs manis. Kalo masam, memang tak termakan 🤣. Tp makan ini hrs kontrol sangat. Terkadang tak sadar habis banyak 🤣

    ReplyDelete