Salam Jumaat Barakoh...
Tajuk bukan main, tapi serius sedap...
Saya suka mencuba...mula2 tu ada kakak ni dia bagi saya merasa seakan-akan mcm keledek sagat yg saya buat ni la...bila dah rasa x berhenti makan..sedapnya..so nak beli jauh..kita ni cuba2 la buat...waktu tu bulan puasa..nak rasa waktu buat tu x boleh...so x berapa sampai rasanya tu...
Baru2 ni dia bagi lagi mcm dlm gambar tu..tapi version kering...ada mcm2 ...kentang, ikan bilis dengan kacang...sedap...pedas...bulan puasa kalo makan dengan moi (org kedah kata) boleh terangkat...satu bekas RM5.00 comel jer...tapi berbaloi daripada nak buat...
tu ada no phone kalo nak beli...
Berbalik pada Keledek sagat rangup tu senang jer nak buat, sagat keledek halus2..penyagat boleh beli dekat shopee mcm ni.
lepas sagat goreng keledek sampai kuning, guna keledek kuning tau, kalo keledek putih banyak kanji, bila goreng dia jadi bergumpal mcm cakar ayam tu... bawang goreng, goreng kacang, goreng ikan bilis (saya x tambah ikan bilis sebab mak x makan) lepas tu buat sambal dia. Sambal tu guna cili padi hijau (nak pedas guna banyak), bawang putih, sos tiram, kicap dengan gula melaka. Masak sambal tu sampai betul2 berlinang minyak dia (minyak yang terbit tu, cedok sebab x nak berminyak sangat), x ada air, guna api sederhana. Sejukkan sambal tu baru gaul dengan bahan2 kering...sambal tu mcm ada berketul2 sikit, tapi rasa dia sampai...buat sebalang jer..esok dah licin...
Version sambal kentang bilis ibu tu pun pernah buat..macam tu kering tapi banyak juga proses dia, proses tu makan masa...makannya cepat ajer...
No comments:
Post a Comment