!-- nuffnang -->

Tuesday, June 11, 2013

Kebaikan Bawang Putih

Saya suka bawang putih, walaupun baunya tidak menyenangkan, tapi best bila makan....tumbuk dengan cili letak cikap, best makan dengan bihun sup...terliur lah pulak...hahaha..saya nak kongsikan manfaat bawang putih...saya ambil daripada link ni http://my.entertainment.yahoo.com/news/bawang-putih-baik-untuk-kesihatan-041111192.html....




Antara khasiat bawang putih:-

Mengurangkan risiko angin ahmar
Bawang putih mampu penghasilan oksida nitrik pada dinding saluran darah yang membantu untuk mengembang dan mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan angin ahmar. 

Mengurangkan risiko kanser
Kaya dengan anti oksidan seperti selenium, bawang putih mampu membantu mengurangkan radikal dalam darah, sekaligus mengurangkan risiko seseorang menghidap kanser. 

Bertindak sebagai anti bakteria dan antivirus
Sejenis bahan iaitu allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrobakteria. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya. 

Mengandungi banyak iodin
Bawang putih mempunyai kandungan iodin yang tinggi yang baik untuk pesakit hypertiroid. 

Dapat tingkatkan sistem imunisasi
Kajian mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak dua hingga tiga ulas sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.

No comments:

Post a Comment