Salam...Hari Sabtu Ahad memang hari top up barang dapur mana yang kurang..Kebetulan dapat pergi membeli sorang2...budak 2 ketoi tinggal...panjang kaki mummy diorg....boleh singgah sana sini...
Singgah kedai jual barang frozen, terjumpa mcm2 part ayam....pilih2 ambil la Whole Leg ni...2kg RM21.60 x silap....besar2...ada 6 pieces...
1 Whole leg penuh pinggan plastic ikea...
Saya Debone senang nak masak apa2 nnt...
Ada jer yg siap debone...tapi mahal la sikit..
Ni perap dengan halia, bawang putih, rempah, gula garam...
Buat kuah Black pepper..tapi x berapa nak menarik..
Resepi hentam:
1 biji bawang besar
1 sudu besar penuh tepung gandum
Butter untuk tumis
200 ml Susu full cream (1 cawan)
200 ml air rebusan ayam (1 cawan)
Sedikit daun sup
2 sudu besar black pepper
1 sudu besar oyster sauce
2 sudu besar kicap (nak warna gelap tambah kicap lagi)
Kiub ayam
Tumis bawang dengan butter api kecil sampai perang
Masukkan daun sup
Masukkan tepung, kacau sampai pekat
Masukkan susu, air rebusan ayam dan black pepper
Tutup api
Blend semua yang dalam periuk sampai smooth
Masukkan semula dalam periuk baru tambah
Oyster sauce, kicap dengan kiub ayam
Didihkan sampai masak
Ni saya grill atas pan sahaja...dah makan baru nak ambil gambar
Presentation pun main longgok
Sayur x ada
Pisau pun pakai pisau dapur..haha
Ni saya salut dengan bread crumb then goreng
Ifwat kata boleh la mummy...


.jpeg)

.jpeg)

Kak SA suka gak ayam whole leg ni..lumur ngan kewpie...lepas tu perap 1 jam..lepas tu bakar dalam air fryer...dap....
ReplyDeleteWhole leg banyak lemak..mmg sedap kalo panggang...
DeleteBoleh tunjukkan macamana nak debone ayam tu supaya senang nak masak buat rencah ke apa. Kita tak pandai lah nak buatnya
ReplyDeleteAlamak...terbalikkan ayam( tgk dekat gambar 1st tu)...part yg nampak isi...pakai pisau tajam..toreh sikit2 ikut tulang ayam tu..sampai la tulang tu boleh keluar seketul..maaf x ada ambik gambar...
DeleteRajinnya, debone ayam. Asal sedap di tekak kita, jadilah tu.
ReplyDeleteSendiri masak kena kurangkan guna garam dengan MSG...sebab tu kurang rasanya...
DeleteYg penting kena dgn citarasa sendiriππ
ReplyDeleteHaha...boleh la...
DeleteJanji kita makan sedap ok la kan....
ReplyDeleteSedap untuk diri sendiri...orang lain x tahu la...
DeleteIshhh tak payah kira orang lain.....janji family kita suka dah ok la tu....nanti kena masak untuk orang lain....kita kira lain la....
DeleteLamanya tak debone ayam. Masa kat sekolah & kat Poli rasanya ada belajar.
ReplyDeletekena asah skill ni
DeleteTerror Sueann buang tulang.
ReplyDeleteAda google cert...haha
DeleteKalau wak,pilih tulang dia daripada isinya.
ReplyDeleteWak tulang tu dh x ada isi...mcm mana nak digigit...
Deletesy kalau tgk whole leg ni mmg dlm kepala akan marinade dan masuk AF jer.. hehehe... menu mudah yg anak² suka
ReplyDeleteTu extra rajin...cara kak Min buat tu dah nice...
Deleteala kita yang nak makan, apa kisah pisau dapur ke apa janji bersih
ReplyDeleteMalas sebenarnya nak keluarkan perkakas...
Deletehusband aritu bli juga ayam whole leg ..lps tu masak menu nasi ayam..so tkyah rebut2 smua dpt bahagian ada peha hehe
ReplyDeleteNiat mmg nak buat nasi...tapi terjadi menu lain...
DeleteAiiiih kak, saya tak bisa rapi nak mendebone ayam π€£π€£π€£. Makanya selama ini selalu beli yg sudah siap difillet ππ. Saya tinggal masak sajalah π
ReplyDeleteXtra rajin Fanny...
DeleteTutorial debone pleaseeeeee
ReplyDeleteSedap bahagian whole leg ni sebab dagingnya lebih lembut dan berlemak.
Ala kak...x sempat nak buat tutorialnya...google please...
Deletewah..sedap nampak tu
ReplyDeletesedap dlm gambar..rasa x tahu la...
DeleteSaya pun suka masak ayam yang dah dibuang tulang.
ReplyDeleteSenang x payah fikir budak2 tercekik makan..
Deleteuih terernya. saya beli ayam yg siap-siap dibuang tulang terus, pemalas kan? hahaa~
ReplyDeletesedapnya menu. simple but effort tu mahal.
Bukan terror...kita buat kira2 nak membeli...
DeleteLama tak beli bahagian tertentu ayam..
ReplyDeleteSyok juga buat macam ini..
mudah nak masak...buat ayam popcorn pun sedap...
Delete